marți, 3 martie 2009

Puterea oculta. Talismane. Vrajitori

Un om rau, chiar daca ar avea ajutorul unui spirit ce ii este devotat, nu poate sa pricinuiasca necazuri aproapelui sau. Dumnezeu nu i-o va permite.

Anumite persoane au o putere magnetica foarte mare careia ii pot da o rea intrebuintare daca propriul lor spirit este rau - este cazul anumitor persoane care fac farmece. In acest caz ele pot fi secondate de alte spirite rele.

Noi nu trebuie sa credem in aceasta pretinsa putere magica ce nu exista decat in imaginatia oamenilor superstitiosi, care ignora adevaratele legi ale naturii. Efectul formelor si practicilor cu ajutorul carora anumite persoane pretind ca dispun de vointa spiritelor este de a le face ridicole daca sunt de buna credinta; in caz contrar, sunt escroci ce merita pedeapsa. Toate formele sunt o jonglerie, nu exista niciun cuvant sacramental, niciun semn cabalistic, niciun talisman, caci acestea nu sunt atrase doar de gandire si nicidecum de lucrurile materiale.

Exista spirite care ne dau semne, cuvinte bizare sau care ne recomanda anumite actiuni cu ajutorul carora facem ceea ce noi numim farmece; dar trebuie sa stim ca acestea sunt spirite ce-si bat joc de noi si abuzeaza de credulitatea noastra.

Cel care, pe drept sau pe nedrept, are incredere in ceea ce el numeste virtutea unui talisman, poate prin aceasta incredere sa atraga un spirit - caci atunci gandul este cel care actioneaza; talismanul nu este decat un semn care ajuta la dirijarea gandului. Natura spiritului atras depinde de puritatea intentiei si de elevatia sentimentelor. Or, rareori cel care este atat de simplu incat sa creada in virtutea unui talisman sa nu aiba un scop mai mult material decat moral; in toate cazurile aceasta denota o micime si o saracie a ideilor ce-l expune spiritelor imperfecte si batjocoritoare.

Cei pe care-i numim vrajitori sunt oameni inzestrati cu anumite facultati, cum ar fi puterea magnetica sau al doilea vaz. Daca fac lucruri pe care nu le intelegem, noi ii consideram inzestrati cu puteri supranaturale. Oare savantii nostri nu au trecut adesea drept vrajitori in ochii oamenilor ignoranti?

Spiritismul si magnetismul ne dau cheia explicatiei pentru o multime de fenomene despre care ignoranta a brodat o infinitate de povesti in care faptele sunt exagerate prin imaginatie. Cunoasterea luminata de cele doua stiinte (ce formeaza de fapt una singura), demonstrand realitatea lucrurilor si adevarata lor cauza, e cea mai buna aparare impotriva ideilor superstitioase, deoarece arata ce este posibil si ce este imposibil, ce este lege a naturii si ce nu este decat o credinta ridicola.

Anumite persoane au darul de a vindeca prin simpla atingere. Puterea magnetica poate merge pana acolo, insa numai cand este secondata de puritatea sentimentelor si de o ardenta dorinta de a face bine, caci atunci spiritele bune ne vin in ajutor. Dar nu trebuie sa avem incredere in modul in care sunt povestite lucrurile de persoane foarte credule sau foarte entuziasmate, intotdeauna dispuse sa vada minuni in lucrurile cele mai simple si cele mai naturale. Trebuie de asemenea sa nu avem incredere in povestile interesate din partea oamenilor care exploateaza credulitatea in profitul lor.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

2 comentarii:

Anonim spunea...

ANONIM AM SI EU DE VREO 8 ANI O PUTERE MAGNETICA POT SA RIDIC LUCRURI DE LA SOL PANA LA 100HILOGRAME DE CE IMPORTANT E CA TOATA LUMEA IMI SPUNE ;CIUDATULE;DAR NU AM FACUT RAU LA NIMENEA STIU NU MA CREDETI DAR DATI_MI UN RASPUNS PE RADU2009RADUCU OK MERSI NIMENEA NU A STIUT SA_MI RASPUNDA LA INTREBARE CU RESPECT ANONIM

AMIRA spunea...

ti-am trimis un email dar n-am primit niciun raspuns de la tine... presupun ca nu este adresa corecta... daca revii, lasa adresa de mail