sâmbătă, 12 martie 2011

Cine e de vina: Luna sau Soarele?



Ziarul Libertatea a publicat, pe 18 septembrie 2010, un articol amplu despre modificările dramatice ale activităţii solare şi despre faptul că exploziile de pe suprafaţa Soarelui, tot mai dese şi mai violente, vor determina o creştere a frecvenţei seismice şi a erupţiilor vulcanice pe Terra. Se pare că acest lucru începe să se întâmple.
Furtunile solare intensifică seismele


“Începând cu anul 1985, specialiştii în fizica Soarelui au constatat că ciclurile sale, care au fost observate timp de sute de ani, nu mai sunt valabile: astrul şi-a schimbat radical modul de manifestare. Furtunile solare au crescut permanent în frecvenţă şi în intensitate”, ne-a explicat generalul de brigadă Emil Străinu, doctor în arme geofizice şi specialist în ameninţări neconvenţionale şi asimetrice.

Astfel, ciclurile de 11 ani între două perioade de activitate maximă solară nu mai sunt valabile, ele modificându-se în sensul micşorării intervalului la care se produc. În decembrie 2005, de exemplu, perioadă, teoretic, cu activitate solară minimă, a avut loc una dintre cele mai puternice erupţii solare din mileniul III. De asemenea, intensitatea furtunilor solare din 2010 a crescut cu 300% faţă de cele din secolul trecut.


Vor erupe tot mai mulţi vulcani


“Printre efectele negative ale acestor fenomene, trebuie menţionată intensificarea activităţii seismice şi a celei vulcanice. Încă de anul trecut, se ştia că în perioada 2010-2013 vom asista la cutremure din ce în ce mai dese şi mai puternice. Din păcate, ceea ce era de aşteptat începe să se întâmple. Şi nu se va opri aici”, ne-a mai precizat Emil Străinu. 


Distanţa dintre Pământ şi satelitul său natural se micşorează Unii specialişti consideră că distanţa mai mică dintre astrele cereşti şi Pământ influenţează activităţile seismice de pe planeta noastră. Peste o săptămână vom avea Lună plină şi o apropiere de Terra cum nu s-a mai înregistrat de 19 de ani.


Sâmbătă, 19 martie, Luna se va apropia de Terra. Momente similare, când satelitul s-a aflat la o distanţă mică faţă de Pământ, au mai avut loc în 2005, 1990, 1948 sau 1912. Acest fapt a dat naştere unor supoziţii dintre cele mai sumbre. În presă şi pe internet, fără să existe citată o sursă exactă, s-a speculat că această apropiere va provoca furtuni, cutremure, tsunamiuri sau că vom suferi de insomnii şi depresii.


Nu asta este cauza dezastrului


“Luna nu are o orbită circulară. Poate fi mai aproape sau mai departe de Pământ. Distanţa minimă de Terra se numeşte «perigeu», cea maximă, «apogeu», iar la fiecare rotaţie, care ţine 29 de zile, Luna trece prin ambele situaţii. Ce-ar însemna asta? Că ar trebui să se producă dezastre pe Pământ în fiecare lună. Aşa ceva nu se va întâmpla. Cine asociază această apropiere cu seismele se înşală. Dacă Luna ar produce dezastre pe Pământ, acestea ar trebui să fie răspândite pe tot globul, nu concentrate într-un singur punct”, a explicat pentru Libertatea Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.


Totuşi, astrul ni se va arăta cu 12% mai mare şi cu 30% mai strălucitor, însă acest lucru se poate observa doar cu instrumente specifice, nu cu ochiul liber. Pe 19 martie, deasupra României vom avea Lună plină, la ora 20.10. Satelitul natural al Pământului va fi mai aproape cu aproximativ 50.000 de kilometri decât distanţa medie, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii 19 ani. (Alexandra Ariciu, Claudiu Pacearcă)


Sunt influenţate mişcările tectonice


Jim Berkland (foto), fost expert la U.S. Geological Survey, este de părere că furtunile solare produc schimbări majore ale câmpului magnetic terestru, iar seismele au loc exact în acele zone în care magnetismul a fost perturbat. Jim Berckland a devenit celebru în 13 octombrie 1989, când a precizat că în câteva zile va fi un cutremur puternic în San Francisco. A fost luat în derâdere până în data de 17 octombrie, când s-a produs un seism foarte mare în acel oraş, care a provocat numeroase pagube materiale, dar şi victime omeneşti.


O masă uriaşă de particule solare a lovit ieri Terra


O explozie solară uriaşă a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, conform NASA. Este posibil ca masa imensă de particule care a fost împinsă către Terra de această explozie să fi atins planeta noastră ieri. Furtuna solară va fi resimţită timp de câteva zile.


Alte dezastre naturale care s-au produs în perioada în care am avut «Lună plină»


Chiar dacă nu s-a demonstrat nimic ştiinţific în acest sens, se zice că faza de “Lună plină” coincide cu declanşarea unor dezastre naturale. Iată trei exemple care ar susţine o astfel de teorie:
  • În 1977, pe data de 4 martie, avea loc unul dintre cele mai devastatoare cutremure de pe teritoriul României, soldat cu o mulţime de victime .
  • În 2004, pe data de 27 octombrie, se producea în zona Vrancea un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter.
  • Seismul din Oceanul Indian, din 26 decembrie 2004, a provocat cel mai teribil tsunami care a lovit coastele Indoneziei.

Martie ne va aduce foarte multe pericole


Elena Bunescu, astrologul Libertăţii, precizează că e dovedit ştiințific faptul că Luna are o influență directă asupra Pământului şi, în special, asupra oceanelor şi a mărilor. “Un aspect de Lună plină este punctul culminant al puterii astrului nopţii asupra Pământului. În ultimele două zile, până la ora 8.00, ora României, Luna s-a aflat în Taur, semn de Pământ, ceea ce a accentuat forţa sa de acţiune asupra magmei. Pe 18, 19 şi 20 martie se va afla în alt semn de Pământ, în Fecioară, ceea ce anunţă o doză de pericol la fel de mare ca şi cea de astăzi. Un alt moment problematic poate fi adus de tranzitul Lunii prin al treilea semn de Pământ, Capricornul, în zilele de 26, 27 şi 28 martie.


«Nu va avea efecte şi la noi»


Directorul Institutului de Fizică a Pământului, profesorul Gheorghe Mărmureanu, a declarat că seismul produs în Japonia, unul dintre cele mai mari din istorie, nu va influenţa activitatea seismică din zona Vrancea. “Acest cutremur nu va avea efecte şi în România, deoarece noi suntem pe o altă falie tectonică”, a explicat Mărmureanu.


Axa Pământului se va muta din nou


“Indiscutabil, axa Pământului se va deplasa din nou, după asemenea cutremur! După seismul din Chile, de 8,8 grade, Pământul s-a mutat cu 8 cm, iar ziua s-a scurtat cu mai puţin de o secundă. Cel mai probabil, fenomenul se va repeta pentru că Japonia a suferit un cutremur mare”, ne-a explicat Marius Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.


Sursa: Libertatea


***

Potrivit agenţiei de ştiri RIA NOVOSTI, în urma cutremurului şi tsunamiului din Japonia, axa Pământului s-a deplasat cu 10 centimetri. 


Seismul cu magnitudine de 8,9 grade, produs vineri în Japonia, a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, a anunţat Institutul de geofizică din Italia. Potrivit experţilor, "acest fenomen a exercitat asupra axei de rotaţie a Pământului o acţiune mai mare decât seismul din 2004 din Sumatra". Catastrofa din 2004 a dus la o deviere a axei de 6 centimetri. Cercetătorii italieni spun că seismul din Japonia este depăşit doar de marele cutremur din 1960 din Chile, cu magnitudinea de 9,3-9,5.


Sursa: Gandul




7 comentarii:

Ana Maria spunea...

Eu cred ca e de vina mama natura! Despre asta ce crezi ? :)

mmary spunea...

Lant de rugaciune pentru Japonia! Azi la ora 22!!!

http://mmarysplendoareaiubirii.blogspot.com/2011/03/lant-de-rugaciune-pentru-japonia-azi-la.html

Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Pace si bine!

Celestine Mihaela spunea...

Paste Fericit si bucurie in suflet!

Anonim spunea...

Am citit foarte multe articole, despre suflet, paranormal etc. si sunt fericita ca exista aceste bloguri, am citit articolul cu interviu cu un copil de cristal, si de mult stiu ca vad aure spontan, dar as vrea sa stiu daca chiar pot fi unul dintre ei, ce parere aveti, am multe intamplari bizare cred.Multumesc!

Anonim spunea...

http://adf.ly/29UI2 credeti ca exista?

dana spunea...

Sa ne bucuram de orice clipa!

Dragos spunea...

Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!