vineri, 6 martie 2009

Influenta spiritismului asupra progresului

Spiritismul va deveni o noua credinta si el va marca o noua era in istoria umanitatii, deoarece el exista in natura si a sosit vremea ca el sa-si ia locul in randul cunostintelor omenesti. Totusi, vor fi mari lupte de purtat, mai ales impotriva interesului decat impotriva convingerii, caci nu trebuie ascuns ca exista oameni interesati in combaterea lui, unii din orgoliu, altii din cauza intereselor materiale. Insa cei care se impotrivesc, gasindu-se din ce in ce mai izolati, vor fi nevoiti sa judece ca toata lumea, sub pedeapsa de a deveni ridicoli.

Ideile nu se transforma decat in timp si niciodata imediat; ele slabesc de la o generatie la alta si sfarsesc prin a disparea treptat, odata cu cei care le propagau, si care sunt inlocuiti de alti indivizi patrunsi de noi principii, asa cum se intampla cu ideile politice.

De exemplu, paganismul - nu exista desigur nimeni astazi care sa propage ideile religioase ale acelor timpuri; totusi multe secole dupa incoronarea crestinismului, ele au lasat urme pe care numai completa reinnoire a neamurilor le-a putut sterge. La fel va fi cu spiritul - mai este necesar mult progres, dar va mai exista inca timp de doua-trei generatii o samanta de neincredere pe care numai timpul o va face sa dispara. Totodata mersul sau va fi mai rapid decat al crestinismului, deoarece insusi crestinismul ii deschide caile, iar el pe crestinism se sprijina.

Spiritismul poate contribui la progres distrugand materialismul care este una din plagile societatii; el face oamenii sa inteleaga unde se afla adevaratul lor interes. Viata viitoare nemaifiind mascata de indoiala, omul va intelege mai bine ca-si poate asigura viitorul prin mijlocirea prezentului. Distrugand prejudecatile de secta, de casta si de culoare, spiritismul aduce oamenilor marea solidaritate ce trebuie sa-i uneasca ca pe niste frati.

Ideile se modifica putin cate putin in functie de indivizi si sunt necesare generatii pentru a sterge complet urmele vechilor obisnuinte. Transformarea nu poate deci opera decat intr-un timp indelungat, gradual si din aproape in aproape. Cu fiecare generatie, o parte de val se ridica.

Spiritele nu au transmis in toate epocile trecute ceea ce ne invata astazi pentru ca fiecare lucru se face la timpul sau. Nici noi nu dam nou nascutilor o hrana pe care n-ar putea sa o digere sau nu-i invatam pe copii ceea ce-i invatam pe adulti.

Spiritele i-au invatat pe oameni multe lucruri pe care acestia nu le-au priceput sau pe care le-au denaturat, dar pe care acum le pot intelege. Prin invatatura lor, chiar incompleta, ele au pregatit ogorul pentru primirea semintei ce va rodi astazi.

Dumnezeu seamana din miracole din plin sub pasii nostri si totusi mai vedem oameni care-l reneaga. Oare Hristos si-a convins contemporanii prin minunile savarsite? Nu vedem astazi oameni negand faptele cele mai evidente petrecute sub ochii nostri? Nu-i vedem pe cei ce spun ca nu vor crede decat atunci cand vor vedea cu proprii ochi? Nu, nu prin miracole vrea Dumnezeu sa-i intoarca pe oameni; in bunatatea sa, El vrea sa le lase meritul de a se convinge prin ratiune.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: