Spiritele exercita o influenta asupra evenimentelor vietii de vreme ce ele ne sfatuiesc. Aceasta influenta se exercita si altfel decat prin gandurile care le sugereaza, adica ele au o actiune directa asupra savarsirii lucrurilor dar niciodata nu actioneaza in afara legilor naturale.
Noi ne inchipuim pe nedrept ca actiunea spiritelor trebuie sa se manifeste prin fenomene extraordinare; am dori ca ele sa ne vina in ajutor prin miracole si ni le reprezentam intotdeauna inarmate cu o bagheta magica. Dar nu este deloc asa - de aceea interventia lor ne pare oculta si ceea ce realizeaza cu concursul lor ne pare foarte natural.
Astfel, de exemplu, vor provoca reunirea a doua persoane ce par ca se intalnesc din intamplare, vor inspira cuiva gandul sa mearga in cutare loc, vor atrage atentia asupra cutarui lucru, daca aceasta trebuie sa aduca rezultatul pe care vor sa-l obtina in asa fel incat omul, crezand ca-si urmeaza doar propria inspiratie, isi pastreaza intotdeauna liberul sau arbitru.
Spiritele au o actiune asupra materiei, dar numai pentru indeplinirea legilor naturii si nicidecum pentru a se abate de la ele facand sa se iveasca tocmai la timp un eveniment neasteptat si contrar acestor legi.
De exemplu, un om trebuie sa piara: el urca pe o scara, scara se rupe si omul moare. Spiritele sunt cele care au facut sa se rupa scara pentru a se implini soarta acelui om? Nu, scara s-a rupt deoarece era mancata de carii sau nu era suficient de rezistenta pentru a suporta greutatea omului - daca soarta acelui om era de a pieri in acest mod, ele ii vor inspira gandul de a urca pe scara ce va trebui sa se rupa sub greutatea sa si moartea sa va avea loc prin efect natural, fara sa fie nevoie de a face un miracol.
Alt exemplu: un om trebuie sa piara prin trasnet; el se refugiaza sub un copac, trasnetul se produce si omul moare. Spiritele nu au provocat trasnetul. Trasnetul a cazut pe acel copac in acel moment deoarece legile naturii au facut sa fie astfel. El nu a fost dirijat spre acel copac pentru ca omul se afla dedesubt, insa omului i-a fost inspirat gandul de a se refugia sub copacul ce urma sa fie trasnit; caci arborele nu ar fi fost mai putin trasnit daca omul se afla sau nu dedesubt.
Alt exemplu: un om rau intentionat lanseaza asupra cuiva un proiectil care-l atinge usor, dar nu-l nimereste din plin. Spiritul nu poate deturna proiectilul; caci el fiind odata lansat isi urmeaza traiectoria pe care trebuie sa o parcurga. Spiritul binevoitor ii va inspira gandul de a-si schimba pozitia sau il va putea orbi pe dusman facandu-l sa tinteasca gresit.
Spiritele care dirijeaza evenimentele vietii pot fi contracarate de spirite care ar dori contrariul dar doar daca Dumnezeu doreste astfel; daca exista o intarziere sau un obstacol, aceasta este prin vointa sa.
Spiritele usuratice si batjocoritoare pot suscita acele mici incurcaturi care pun piedici proiectelor noastre si ne deruteaza previziunile. Astfel spus ele sunt autoarele a ceea ce se cheama in mod obisnuit micile mizerii ale vietii omenesti. Ele gasesc placerea in necazurile ce reprezinta pentru noi incercari, pentru a ne incerca rabdarea; dar se plictisesc cand vad ca nu reusesc. Totusi, nu e drept si nici exact sa le invinuim de toate greselile noastre, de care suntem raspunzatori noi insine prin purtarea noastra copilareasca; caci daca vesela se sparge, faptul se datoreaza mai degraba stangaciei noastre decat spiritelor.
Spiritele care provoaca necazuri pot actiona ca urmare a unei animozitati personale dar pot ataca si pe primul venit, fara un motiv determinat. Cateodata ele sunt dusmanii pe care i-am facut in timpul acestei vieti sau intr-o alta, si care ne urmeaza; alta data, nu exista motive.
Cateodata reaua vointa a fiintelor care ne-au facut rau pe pamant nu se stinge odata cu viata lor corporala. Adesea, ele isi recunosc nedreptatea si raul pe care l-au facut; dar tot adesea, ele ne urmeaza cu animozitatea lor, daca Dumnezeu le permite, pentru a continua sa ne puna la incercare.
Noi ne putem ruga pentru ele, si rasplatindu-le raul cu binele, sfarsesc prin a-si intelege nedreptatile lor; de altmiteri, daca le tratam cu indiferenta uneltirile, ele inceteaza vazand ca nu castiga nimic.
Experienta dovedeste ca anumite spirite isi continua razbunarea dintr-o existenta in alta, ispasindu-se astfel mai devreme sau mai tarziu nedreptatile ce s-au putut face fata de cineva.
Spiritele nu au in intregime puterea de a abate relele de la anumite persoane si de a atrage asupra lor prosperitatea. pentru ca exista suferinte date prin hotararile Providentei; dar spiritele pot sa domoleasca durerile noastre dandu-ne rabdarea si resemnarea.
Adesea depinde de noi sa abatem aceste rele, sau cel putin sa le atenuam. Dumnezeu ne-a dat inteligenta pentru a ne sevi de ea, si mai ales prin aceasta spiritele ne vin in ajutor sugerandu-ne ganduri favorabile - dar ele nu ajuta decat pe cei care stiu sa se ajute ei insusi, acesta este sensul cuvintelor "cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide".
Ceea ce ni se pare a fi rau nu este intotdeauna rau. Adesea, un bine ce trebuie sa se produca va fi mai mare decat raul si este lucrul pe care noi nu-l intelegem, deoarece ne gandim numai la momentul prezent sau la persoana noastra.
Spiritele ne pot face cateodata sa obtinem favorurile sortii daca le solicitam in acest scop, dar acest lucru se face ca proba; adesea ele refuza, asa cum refuzam un copil care face o cerere nesocotita.
Cele ce acorda aceste favoruri pot fi spirite bune sau rele, depinde de intentie. Mai des sunt spiritele care vor sa ne antreneze la rau, gasind in aceasta un mijloc facil pentru placerile date de soarta.
Cand obstacolele par sa se opuna in mod inexplicabil planurilor noastre este datorita influentei unui spirit dar, cel mai adesea, noua insine care nu ne pricepem. Pozitia si caracterul influenteaza mult. Daca ne incapatanam pe un drum care nu este al nostru, spiritele nu au niciun amestec, noi suntem propriul nostru geniu rau.
Cand avem putina fericire, trebuie sa-i multumim lui Dumnezeu, fara a carui permisiune nu se face nimic, apoi spiritelor bune care au fost mijlocitorii sai. Daca neglijam sa-i multumim ajungem acolo unde ajung ingratii.
Totusi exista oameni care nu se roaga, nici nu multumesc si carora le-a reusit dar la acesti oameni ar trebui sa vedem sfarsitul. Vor plati foarte scump aceasta fericire trecatoare pe care nu o merita, caci mult vor fi primit, mult vor avea de restituit.
(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)
2 comentarii:
Asa e Amira, trebuie sa-i multumim lui Dumneazeu pentru fiecare secunda de fericire cu care ne binecuvinteaza.
da,da, si lui Allan Kardec, care a participat la multe,multe sedinte de spiritism, adunand material pt cartea sa... :)
Trimiteți un comentariu