luni, 18 mai 2009

Ideile innascute


Spiritului incarnat ii ramane o vaga amintire a perceptiilor avute si a cunostintelor acumulate in existentele sale anterioare. Aceasta vaga amintire este ceea ce numim idei inascute. Teoria ideilor innascute nu este o iluzie. Cunostintele acumulate in fiecare existenta nu se pierd. Spiritul, degajat de materie, si le aminteste intotdeauna. In timpul incarnarii, el poate sa le uite partial si momentan, dar intuitia ce-i ramane ajuta la inaintarea sa; fara aceasta, ar trebui intotdeauna sa o ia de la capat. Cu fiecare noua existenta, spiritul ia ca punct de plecare pe cel de unde a ramas in precedenta sa existenta.

Nu trebuie sa vedem aici o mare conexiune intre cele doua existente succesive pentru ca pozitiile sunt adesea foarte diferite si in intervalul dintre ele spiritul a putut progresa. Facultatile neobisnuite ale indivizilor care, fara studiu prealabil, par a avea intuitia anumitor cunostinte cum ar fi limbile straine, calculul matematic, etc, provin din amintirile trecute - progresul anterior al sufletului, dar despre care acesta nu are cunostinta. Corpul se schimba dar spiritul nu se schimba, cu toate ca-si schimba vesmantul.

Prin schimbarea corpului se pot pierde anumite facilitati intelectuale, nemaiavand, de exemplu gustul pentru arte daca aceasta inteligenta a fost patata sau i s-a dat o rea intrebuintare. Intr-adevar, o facultate intelectuala poate fi latenta in timpul unei existente, deoarece spiritul vrea sa-si exercite o alta cu care aceasta nu are nicio legatura; atunci ea ramane in stare latenta pentru a aparea din nou mai tarziu.

Este o amintire retrospectiva careia omul ii datoreaza, chiar in stare de salbaticie, sentimentul instinctiv al existentei lui Dumnezeu si presentimentul vietii viitoare? - este o amintire despre ceea ce stia, ca spirit, inainte de a fi incarnat insa orgoliul inabusa adesea acest sentiment.

Doctrina spiritista este tot atat de veche ca si lumea si deoarece se regaseste pretutindeni, contituie o proba ca este adevarata. Spiritul incarnat, pastrand intuitia starii sale de spirit, are constiinta instinctiva a lumii invizibile, dar adesea aceasta este denaturata de prejudecati si ignoranta in amestec cu superstitia.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: