marți, 10 februarie 2009

Ordinul intai. Spiritele pure

Caractere generale - influenta nula a materiei. Superioritatea morala si intelectuala absoluta in raport cu spiritele din alte ordine.

Clasa intai. Clasa unica. - Au parcurs toate nivelurile scarii si s-au debarasat de toate impuritatile materiei. Atingand plenitudinea perfectiunii de care este susceptibila fiinta, nu mai au de trecut probe sau ispasiri. Nemaifiind subiecte ale reincarnarii in corpuri perisabile, isi petrec viata eterna la sanul lui Dumnezeu.

Se imbata de o bucurie inalterabila, caci nu mai sunt subiecte pentru nevoile sau vicisitudinile vietii materiale; dar aceasta fericire nu este cea a unei monotone trandaveli petrecuta intr-o contemplatie perfecta. Ele sunt mesagerii si slujitorii lui Dumnezeu caruia ii executa ordinele pentru mentinerea armoniei universale. Comanda tuturor spiritelor ce le sunt inferioare, le ajuta sa se perfectioneze si le fixeaza misiunea. A asista oamenii in nenorocirea lor, a-i indemna la bine sau la ispasirea pacatelor ce-i indeparteaza de fericirea suprema este pentru ele o ocupatie placuta.

Sunt desemnate cateodata sub nume de ingeri, arhangheli sau serafimi. Oamenii pot intra in comunicare cu ele, dar ar fi un increzut cel ce ar pretinde ca le poate avea la ordinele sale.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: