marți, 10 februarie 2009

Forma si ubicuitatea spiritelor

Pentru noi, spiritele nu au o forma determinata, limitata, constanta dar pentru celelalte spirite, un spirit are forma: o vapaie, o licarire sau o scanteie eterna. Cularea acestei vapai, scantei, variaza de la intunecata la stralucitoare ca rubinul, dupa cum spiritul este mai mult sau mai putin pur.

Spiritele au nevoie de un timp oarecare pentru a se deplasa in spatiu dar ele se misca la fel de rapid ca gandurile. Cand gandul este intr-un anumit loc si sufletul este acolo, deoarece sufletul este cel ce gandeste. Gandirea este un atribut.

Spiritul care se misca dintr-un loc in altul are constiinta distantei parcurse si a spatiilor traversate dar poate fi si transportat subit in locul unde vrea sa mearga. Spiritul poate foarte bine, daca-si doreste, sa-si faca un calcul al distantei pe care pe care o parcurge sau distanta se poate sterge complet; depinde de vointa sa si de asemeni de natura sa mai mult sau mai putin epurata. Materia nu constituie un obstacol pentru spirite. Ele penetreaza totul: aerul, pamantul, apele, chiar focul-toate le sunt accesibile in mod egal.

Spiritele au darul ubicuitatii; altfel spus, acelasi spirit poate sa se afle in mai multe locuri deodata? Nu se poate sa existe o divizare a aceluiasi spirit dar fiecare este un centru ce radiaza in diferite directii si de aceea pare a fi in mai multe locuri o data. De exemplu, Soarele nu este decat unul si totusi radiaza de jur imprejur si-si trimite razele pana departe; totusi el nu se divide. Nu toate spiritele radiaza cu aceeasi putere- depinde de gradul lor de puritate.
Spiritul este inconjurat de o substanta vaporoasa-destul de vaporoasa incat sa se poata ridica in atmosfera si sa se duca acolo unde doreste. Acest invelis se numeste perispirit.

Spiritul isi ia invelisul sau semimaterial din fluidul universal al fiecarei lumi, caci invelisul nu este acelasi in toate lumile - trecand de la o lume la alta, spiritul isi schimba invelisul. Atunci cand spiritele care locuiesc in lumi superioare vin printre noi trebuie sa se imbrace in materia noastra. Invelisul semimaterial al spiritului ia forme determinate si poate fi perceptibil. Invelisul ia o forma dupa vointa spiritului, astfel ca el ne apare cateodata fie in vise, fie in stare de veghe , si poate lua forma vizibila si chiar palpabila.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: