miercuri, 16 noiembrie 2011

Industria ezoterismului miraculos






S-a instaurat si s-a întarit o practica necunoscuta în România la amploarea actuala. Este vorba despre sutele si miile de modalitati oculte prin care se promite omului ajuns în pragul disperarii tot ce-si doreste el mai mult si nu poate dobândi altfel decât printr-un miracol. Nu putem nega miracolul ca atare, minunea, misterul, probabilitatea unei solutii ideale care nu este efectul unei realitati, ci a unui concurs de împrejurari care justifica în totul calificativul metapsihic. Pe nesimtite, lent si tenace, iata ca ne aflam azi în situatia de a contabiliza în plan social o adevarata industrie ezoterica a interventiei minunii! 
   

        
Un „loc de munca" fara profesie    

        
Încercând sa ma scolesc în domeniul misterului vindecatorilor, am observat ca ei sunt atât de numerosi, încât nu ajunge un singur an de zile ca sa-i vezi la lucru si sa asculti despre harul lor declarat pe-un ton categoric. E greu sa rezisti tentatiei de a vedea lucrarea unor terapeuti spirituali, asa zis, care pentru „locul lor de munca" si-au întocmit spatii adecvate. Iata, la un moment dat m-am aflat într-o camera transformata într-un minialtar. Nu lipsesc icoanele, sunt prezente lumânarile, se afla în camera bine aranjate simbolurile sacrului si, dupa ce vindecatorii au luat contact cu practicile yoghine, si-au însusit de la ritualul oriental gama mirosurilor de plante, de esente legate de sacralitate, adica tamâie si alte substante mirositoare. Se creeaza asadar o atmosfera. Dupa care creatorul sau creatoarea de atmosfera îsi confectioneaza o masca cvasi mistica. Regia merge struna. Climatul o data preparat, începe practica rituala sau culturala sustinuta de texte. Textele sunt îndeobste copiate din Psalmi sau dintr-o traditie religioasa ne-ortodoxa. Orientul Îndepartat prin religiile, doctrinele si ritualurile sale a început sa faca ravagii în România. Daca vrei sa patrunzi în continutul cultual traditional-oriental, îti dai seama ca vindecatoarele si vindecatorii sunt perfect ignoranti! Si nici nu se poate altfel, pentru ca accesul la filozofiile si doctrinele spirituale sau religioase ale Orientului cere o scolarizare sustinuta si vocatie, precum la medicina sau la politehnica. Or, din „altitudinea" bacalaureatului si a necunoasterii elementare a amplorii si profunzimii filozofiei initiatice, nu pot rezulta performante de nici un fel, fara a mai vorbi de cele terapeutice...    

        
Boli, bani si blamari    

        
Bolnavul se supune asadar procedurilor pe care i le aplica vindecatoarea (mai numeroase sunt femeile în aceasta practica). Si, unele contacte ale bolnavului cu vindecatoarea dau rezultate reale pe termen scurt. Este vorba de puternica autosugestionare a bolnavului, creata de o falsa autoritate a vindecatoarei si de atmosfera construita pentru a induce autosugestia. Cu cât „vindecatoarea" este mai iresponsabila si mai incompetenta, cu atât repertoriul maladiilor pe care promite ca le sterge de pe fata pamântului este mai mare. Am cunoscut vindecatoare care „vindeca" SIDA, cancer, osteoporoza, malformatii congenitale, destinul impur, esecuri în afaceri, nereusite sentimentale si multe altele (am trecut aici si situatii care nu sunt propriu-zis maladii, pentru a evidentia escrocheria!). Se creeaza astfel o situatie paradoxala. Nu putini pacienti ai vindecatoarelor, intervievati la câteva zile dupa „tratament" declara ca se simt excelent! Dar dupa câteva saptamâni boala se reinstaleaza. În acel scurt moment când autosugestia afirma „vindecarea" si se platisera deja vindecatoarei câteva sute de mii de lei, lucrurile nu aveau nimic vulnerabil. Iar dupa revenirea bolii, bolnavul cere explicatii vindecatoarei pentru revenirea starii de boala. Aici intervine smecheria agramata: vindecatoarea face apel la structura karmatica! A avut bolnavul care a platit sute de mii sau milioane pentru însanatosire, ceva de platit dintr-o existenta anterioara, de aceea vindecarea nu a reusit complet, asa ca nu se mai poate face nimic (cu banii dati), deoarece a intervenit... karma!  


Vindecarile paranormale precum si capacitatile extrasenzoriale sunt foarte adevarate si foarte eficiente, dar acestea nu se afla în câmpul demografic chiar pe kilometrul patrat! Vindecatori, vrajitori, magicieni eficienti exista. Dar ei sunt acoperiti de masa irelevanta de impostori, si chiar de aceasta industrie a facatorilor de minuni!  



Un comentariu:

Anonim spunea...

observ ca tu , desi denunti industria ezoterismului, in fapt o sustii , selectind numai o parte a sa, considerata de tine, adevarata...NU esti tu putin cam...?