luni, 2 martie 2009

Ingerii pazitori



Exista o doctrina ce ar trebui sa-i converteasca si pe cei mai increduli prin farmecul si blandetea ei: cea a ingerilor pazitori. Sa gandesti ca ai intotdeauna aproape de tine fiinte care iti sunt superioare, care sunt intotdeauna acolo pentru a te sfatui, a te sustine, pentru a te ajuta sa urci muntele aspru al binelui, care sunt prieteni mai siguri si mai devotati decat cele mai stranse legaturi ce se pot stabili pe acest pamant, nu este aceasta o idee foarte consolatoare? Aceste fiinte sunt acolo din vointa lui Dumnezeu; el este cel ce le-a asezat aproape de noi, ele sunt acolo din dragoste fata de el, si ele indeplinesc foarte aproape de noi o frumoasa dar grea misiune. Da, in orice loc ne-am afla, el va fi cu noi: inchisorile, spitalele, locurile de desfrau, singuratatea, nimic nu ne separa de acest prieten pe care nu-l putem vedea, dar de la care sufletul nostru simte cele mai placute impulsuri si-i intelege sfaturile intelepte.


Cum de nu cunoastem mai bine acest adevar? Acest prieten ne va ajuta in momentele de criza, ne va salva de spiritele rele. Dar in marea zi, acest inger de bine ne va grai: "Nu ti-am spus acest lucru si tu nu l-ai facut? Nu ti-am aratat prapastia si tu te-ai grabit spre ea? Nu te-am facut sa auzi in constiinta ta glasul adevarului si tu nu ai urmat decat sfaturile minciunii?"

Sa-i intrebam pe ingerii pazitori; sa stabilim intre ei si noi aceasta tandra intimitate ce domneste intre cei mai buni prieteni. Sa nu ne gandim sa le ascundem nimic, caci ei sunt ochiul lui Dumnezeu si nu-i putem insela. Sa reflectam la viitor, sa cautam sa avansam in aceasta viata si incercarile vor fi mai scurte, existentele noastre mai fericite. Sa alungam departe de noi, o data pentru totdeauna, prejudecatile si intentiile ascunse; sa intram pe noua cale ce se deschide in fata noastra. Avem calauze, sa le urmam; telul nu ne poate scapa, caci acest tel este Dumnezeu insusi.

Celor ce vor gandi ca este imposibil unor spirite cu adevarat elevate sa se supuna unei sarcini atat de laborioase si de fiecare clipa, se poate spune ca spiritele ne va influenta sufletele noastre chiar daca ar fi imprastiate in milioane de locuri. Pentru spirite spatiul nu inseamna nimic si traind cu totul intr-o alta lume pastreaza legatura cu al nostru. Spiritele se bucura de calitati la care noi nici nu gandim, dar sa fim siguri ca Dumnezeu nu le-a impus o sarcina mai presus de fortele lor si ca el nu ne-a abandonat pe pamant fara prieteni si fara sustinatori. Fiecare inger pazitor are protejatul sau asupra caruia vegheaza, asa cum un tata vegheaza asupra copilului sau, si este fericit cand il vede pe drumul cel bun; el se intristeaza atunci cand sfaturile sale nu sunt luate in seama.

Sa nu ne temem ca obosim spiritele cu intrebarile noastre, din contra, sa fim intotdeauna in legatura cu ele; vem fi mai puternici si mai fericiti. In asta consta aceste comunicari ale fiecarui om cu spiritul sau familiar care-i fac pe toti oamenii mediumi, mediumi ignorati astazi, dar care se vor manifesta mai tarziu si se vor revarsa ca un ocean fara margini pentru a respinge incredulitatea si ignoranta. Oamenii instruiti sa-i instruiasca si pe altii; oamenii de talent sa-i ridice pe fratii nostri. Nici nu stim ce opera implinim astfel - este cea a lui Hristos, cea pe care Dumnezeu ne-a impus-o. De ce Dumnezeu ne-a dat inteligenta si cunoasterea, daca nu pentru a le imparti cu fratii nostri, pentru a-i face sa avanseze pe calea binelui si a fericirii eterne?

Doctrina cu privire la ingerii pazitori veghind asupra protejatilor lor in ciuda distantei ce separa lumile, nu are in ea nimic surprinzator. Din contra, ea este mareata si sublima. Nu vedem pe pamant un tata veghindu-si copilul, la orice departare s-ar afla si ajutandu-l cu sfaturile sale prin corespondenta? Ce ar fi deci de mirare ca spiritele pot conduce pe cei luati sub protectia lor, dintr-o lume in alta, de vreme ce pentru ele distanta care separa lumile este mai mica decat cea care pe pamant separa continentele?
Nu au ele in plus fluidul universal ce leaga toate lumile facandu-le solidare - vehicul urias pentru transmiterea gandurilor, asa cum aerul este pentru noi vehiculul transmisiei sunetului?

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Alte articole:

Protectia ingerilor
Ajutorul ingerilor

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mi se pare un articol minunat si sunt de acord in totalitate cu el.Este minunat sa stim pe cineva alaturi de noi,aceste cunostinte dandu-ne puterea sa trecem mai departe peste obstacolele din viata noastra.
mustateaalexandra@yahoo.com

Anonim spunea...

Mi se pare mult prea siropos. Este chiar plictisitor. Este de la Sine inteles ca ingerii ne protejeaza si ne ajuta la nevoie, dar este foarte putin abordata modalitatea in care noi ar trebui sa relationam cu ei, sa-i percepem si sa le multumim. Sunt sigur ca ingerii sunt "rudele" noastre apropiate si cu care daca am avea o relatie mult mai stransa ne-am indeplini mai usor menire pentru care suntem aici si ne-ar face mai fericiti.