marți, 3 martie 2009

Pacte cu spirite

Nu este nimic adevarat in privinta pactelor cu spiritele rele. Nu exista pacte, ci doar o natura rea simpatizand cu spiritele rele.

De exemplu: noi vrem sa-i facem necazuri vecinului si nu stim cum sa procedam; atunci chemam la noi spirite inferioare care, ca si noi, nu doresc decat raul si care pentru a ne ajuta vor ca noi sa le servim intentiile. Dar asta nu inseamna ca vecinul nostru nu se poate debarasa de ele printr-o vraja potrivnica sau prin vointa sa.

Cel ce vrea sa comita o actiune nefasta cheama pentru aceasta spiritele rele in ajutorul sau; atunci este obligat sa le serveasca asa cum ele o fac pentru el, caci si ele au nevoie de ajutorul lui pentru raul ce vor sa-l savarseasca. Numai in aceasta consta pactul.

Dependenta in care se gaseste cateodata omul cu privire la spiritele inferioare provine din abandonul sau in fata gandurilor rele ce-i sunt sugerate si nu in conventii oarecare. Pactul, in sensul obisnuit atribuit acestui cuvant, este o alegorie care descrie o natura rea simpatizand cu spiritele raufacatoare.

Toate fabulele contin o invatatura si un sens moral. Greseala noastra este de a le lua ad litteram - de exemplu cum ca unii indivizi si-ar fi vandut sufletul lui satan pentru a obtine anumite favoruri. Este o alegorie ce se poate explica astfel: cel ce cheama in ajutorul sau spiritele pentru a obtine favorurile sortii sau orice alta favoare, murmura impotriva Providentei; el renunta la misiunea primita si la probele pe care trebuie sa le treaca aici-jos, si va suporta consecintele in viata ce va veni. Nu inseamna ca sufletul sau este inchinat pe vecie nenorocirii; dar de vreme ce in loc sa se detaseze de materie, se infunda in ea din ce in ce mai mult, ceea ce va fi avut ca bucurie pe pamant, n-o va avea in lumea spiritelor, pana cand nu va fi ispasit prin noi incercari, poate mai mari si mai grele. Prin dragostea sa pentru placerile materiale, el cade in stapanirea spiritelor impure. Exista intre ele si el un pact tacit care-l va duce la pierzanie, dar pe care omul il poate rupe intotdeauna usor cu ajutorul spiritelor bune, daca are vointa ferma sa o faca.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: