luni, 19 aprilie 2010

Cartea tibetana a mortilor: un stil de viata


Cartea tibetana a mortilor (Bardo Thodol) este un text ce descrie ce se întâmplă cu conştiinţa omului după moarte, în intervalul cuprins între moarte şi renaşterea următoare, perioadă numită Bardo. Textul tibetan este destinat pentru a fi un ghid pentru această etapă. Bardo Thodol se poate traduce ca (Marea) Eliberare prin intermediul auzului, în timpul aşteptării.

Textul cuprinde şi capitole despre semnele apropierii morţii, dar şi ritualurile ce trebuiesc îndeplinite atunci când moartea este aproape sau a avut loc deja. La nivel internaţional Bardo Thodol este cea mai renumită lucrare tibetană a lieraturii Nyingma.



Cartea tibetana a mortilor descrie transformarea elementelor constituente ale corpurilor: pamantul se transforma in apa, apa se transforma in foc, focul se transforma in aer, aerul se dizolva in constiinta.

Apoi intervine o experienta a unei luminozitati patrunzatoare, lumina alba pura, radiatie curata ce provine din experienta directa a naturii noastre elementare. Aici nu mai exista intuneric, nici separatie, directie sau forma, ci doar lumina stralucitoare, aceasta infinita radiatie este mintea, libera de umbrele nasterii si ale mortii, libera de orice fel de limitari. Acum defunctul nu stie daca este viu sau nu, totusi el poate sa isi vada familia si poate sa-i auda plangand.

Sering sung-den,
Asculta-ma cu atentie
Nu esti singur si parasind lumea, toti mor, nu accepta nici o dorinta sau dor pentru acest loc
Nu e cu putinta sa ramai aici

Deoarece defunctul nu a fost capabil sa recunoasca luminozitatea mintii insasi, experientele lui capata forme izvorate din imagini aleatorii ale vietii trecute. El isi vede prietenii si rudele chemandu-l dar ei nu pot auzi raspunsurile lui, moartea l-a separat de ei si tristetea lor ii loveste inima. El isi vede prietenii si rudele plangand, isi vede patul, dar el nu mai este cel intins acolo, in locul lui se afla un cadavru.

Sering sung-den,
Asculta-ma cu atentie
In curand vei avea experienta prezentei intense a propriilor stari emotionale ca forme de lumina linistite si pline de furie, nu te teme, ele nu pot sa-ti faca rau, tu esti mort, nu te agata de trecut, mergi inainte,
Sering sung-den
Mergi inainte, esti mort, nu te agata de trecut
Acum iti vei intalni mintea sub forma proiectiior care par vii si complet reale, acum vei vedea lumina albastra patrunzatoare stralucind peste tot in jurul tau,
aceasta este esenta constiintei insasi, Buddha Vairochana, intelepciunea sa este precum o oglinda, reflectand totul, el este forma constiintei in puritatea sa completa, aceasta intelepciune este inseparabila de insasi inima ta...
dar vei vedea si o lumina alba difuza
evit-o, daca urmezi alura acestei lumini albe usoare te vei trezi ademenit in placerile temporare ale nasterii ca zeu, traind intr-o nepasare mandra fata de trecerea timpului, si totusi subiect al unei morti neasteptate.

Aici se afla formele zeitatilor pe care Sering sung-den le va intalni acum. Iata intelepciunea cu inima si mintea sa. Cele 42 de zeitati pasnice vor emana din inima lui iar apoi cele 58 de zeitati teribile se vor ivi din creierul sau. Ele vor aparea una cate una si apoi toate impreuna. Zeitatile pasnice sunt complete, imuabile, invincibile.

Daca nu esti pregatit sa intri in spatiul lor vast si binevoitor, daca nu poti renunta la centrarea in ego si la teama, aceste zeitati vor deveni inspaimantatoare, teribile, ele vor bea sangele ego-ului care se agata si vor distruge toate iluziile. Daca el le recunoaste ca fiind expresia propriei sale minti, atunci ele reprezinta fata generoasa a trezirii. Formele teribile care provin din creierul defunctului ii par acestuia ca fiind perfect reale. Spaima si furia pe care o simte reprezinta eforturile lui de a evada din starea de trezire completa. El hoinareste nesigur in peisajul propriei sale minti. Daca el realizeaza ca aceasta este propria proiectie, eliberarea este instantanee.

Singur in noapte, batranul Lama isi canta :
"Jocul spontan al luminii intelepciunii danseaza in unde luminoase pe suprafata unui lac"

surse: Wikipedia
         Seductia trupului

Niciun comentariu: