vineri, 6 august 2010

Meditatiile periculoase





Un prieten de-al meu, care locuieste in Santa Fe, New Mexico, a participat, in urma cu cativa ani, la o conferinta desfasurata intr-un magazin naturist cu produse homeopatice si pe baza de plante, pentru tratarea depresiei. La vremea respectiva, el insusi suferea de depresie, dar a fost uimit sa vada un public atat de numeros. Locul era plin pana la refuz si, dupa estimarile sale, cam 90% din cei prezenti practicau meditatia, urmand diferite traditii spirituale. Iar dintre ei, mai mult de jumatate erau budisti practicanti!  Nu stiu ce credeti voi, dar mie mi se pare ca ceva nu prea e in ordine aici. Si, cata vreme urmeaza sa daramam anumite mituri, dati-mi voie sa fiu foarte exact in ceea ce urmeaza sa va spun, pentru ca, in primul rand, eu practic meditatia. De fapt, am practicat diferite forme de meditatie, timp de peste patruzeci de ani. Si mai sunt si budist. Ei bine, de fapt sunt un budist tibetan neo-pagan si, un Taoist part-time, dar nu vreau sa intru in amanunte. Este suficient sa va spun ca eu cred ca stiinta, invataturile budiste fundamentale sunt o descriere exacta a misterului pe care il numim constiinta.


Deci, nu budismul sau meditatia in general ma deranjeaza, ci mai degraba modul in care sunt ele practicate. Atunci cand le folosim pentru a patrunde in natura reala a mintilor noastre, ele sunt de o inestimabila valoare. Dar, cand sunt folosite pentru a evita adevarul emotional, ele sunt distrugatoare. Si nu conteaza cate plecaciuni faci, cate betisoare arzi, sau cat de mult stai in fund, in contemplare – acest tip de meditatie nu duce la Iluminare.


Cred ca sala de curs era plina de practicieni ai meditatiei, fiindca ei foloseau meditatia ca pe un drog. Ei descoperisera ca pot folosi starile meditative ca pe o modalitate de a evita suferinta emotionala. Majoritatea celor care meditaza si cad in aceasta capcana nu realizeaza faptul ca, de fapt, ei evita suferinta emotionala. Ei doar stiu ca se simt rau daca nu isi fac timp sa mediteze. Una este sa te bucuri de perspectiva pe care o capata mintea in meditatie si alta sa devii dependent de ea, ca sa te simti bine. Acest gen de cvasi-meditatie produce un efect de sedare asupra mintii, care amorteste sau diminueaza (pentru un timp) suferinta emotionala. Acest lucru se petrece prin modificarea nivelului de serotonina din creier. Cu alte cuvinte, amortesti. Acum, nu ca as avea ceva impotriva atingerii unor stari mai inalte de constiinta, Doamne fereste, mai ales cand acestea se obtin prin intermediul sistemului nervos al cuiva. Dar nu asa poate fi patruns misterul mintii. Este pur si simplu o modalitate de a pluti pe culmi samsarice (ale iluziilor) auto-create. Pentru aceia care nu cunosc termenul de samsaric, el se refera la cuvantul sanscrit – samsara – care inseamna lumea iluziilor. In budism, ceea ce nu este real este numit samsara. Deci, ceea ce vreau sa spun desprea acea stare este ca experienta de a fi amortit in meditatie este un extaz samsaric sau iluzoriu. El nu este real; este auto-creat. Si iata unde apare amagirea. Natura constiintei este extazul (sau ananda, in sanscrita). Dar acest gen de extaz nu este acelasi cu starea produsa de efectul narcoticelor, pe care o experimenteaza unii oameni care practica meditatia. Extazul lui bodhicitta (mintea budica) are calitatea de a fi atat expansiv, cat si real. Absolut nimic nu este evitat. Sunt prezente toate aspectele sinelui, inclusiv cel emotional.


In Meditatia de Evitare – un termen pe care l-am inventat – cel care mediteaza isi narcotizeaza chimia creierului, pentru a evita experienta unei suferinte de natura emotionala. Aceasta meditatie nu va produce nimic de valoare autentica – doar va poate ajuta sa evitati o experienta reala a sinelui vostru. Este normal sa vrem sa evitam suferinta. Toate organismele biologice au aceasta tendinta innascuta. Dar, atunci cand evitam constientizarea suferintei emotionale, diminuam lumina constiintei de sine. Iar pentru cineva care se afla pe o cale spirituala, acesta este un adevarat blestem. Meditatia de evitare este doar o cale de a evita constiinta emotionala, chiar daca aceasta sporeste cunoasterea de sine. Printre “oamenii spirituali”, o alta modalitate de a evita constiinta emotionala este serviciul in slujba altora. (Va urma)

Tom Kenyon

sursa: Editura For You (multumiri Irinei)

 

Slalom printre bloguri: Energia Noua, Dincolo de Limite, Iesirea din Matrix, Codul Omega


5 comentarii:

Anonim spunea...

Si cum, sau mai bine zis unde inveti sa faci meditatie?

Anonim spunea...

am citit cu atentie ce ai scris despre periculozitatea meditatiei.Pana acuma nu am mai citit asa ceva....sper sa vii cu detalii si sfaturi utile...cu stima M.

Ingerul tau spunea...

Cred ca este o exagerare si titlul nu este inspirat.
Meditatia este pozitiva si benefica chiar daca se face cu scopul de a evita o suferinta, chiar daca se ia, sa zicem, ca un drog.
Dumnezeule, unde n-ar ajunge omenirea sa se "drogheze" meditand.
Deci macar sa inevete oamenii sa mediteze, ceea ce nu e deloc complicat, si mai ales sa si mediteze, pentru ca meditatii periculoase nu exista atat timp cat urmarim sa ne bransam in orice meditatie la Dumnezeu si aspectele lui divine.

AMIRA spunea...

@ Darian, Anonim, Ingerul tau Meditatia este minunata atata timp cat este inteleasa ca proces de examinare profunda, de reflectare, cugetare, echilibrare, conectare la Divinitate, la Adevar. Meditatia induce o relaxare, o liniste a mintii, creand astfel conditia necesara accesarii subconstientului si intelegerii profunde ale radacinilor gandurilor. Acest demers este fundamental atunci cand cineva isi pune problema cunoasterii de sine. Prin meditatie ne cunoastem pe noi insine, ne echilibram fizic si mental, ne putem imbunatati virtuti.
Putem practica meditatia in scopul gasirii linistii sufletesti, eliminand stresul acumulat de-a lungul timpului si gasind rezolvare la problemele noastre dar... consider ca EVITAREA este intr-adevar periculoasa. Atat din punct de vedere psihologic cat si parapsihologic (ma refer aici la evolutia spiritului prin karma si misiuni), problemele (incercarile) trebuie constientizate si depasite - nu, evitate - ceea ce, este adevarat, se poate face prin meditatie.

Anonim spunea...

Draga Amira,
Esti iluminata?:)